El passat divendres 7 d’abril a la Casa de Cultura d’Altea,  va tenir lloc la primera de les xarrades preparades pel col·lectiu de Compromís a la Marina Baixa, actes que seguiran el 28 d’abril a la Vila i el 19 de maig a Benidorm amb diferents temàtiques.

En aquest cas,  l’acte va estar a càrrec de Diego Ortega Botella, Doctor en Antropologia Social i Cultural i Llicenciat en Antropologia i Psicologia, on vam parlar sobre el paper de la cultura ciclista dins de la planificació urbana.
Multitud de ciutats a tot el món han fomentat la mobilitat ciclista en les seues polítiques urbanes per considerar la bicicleta un vehicle tecnològicament eficient i respectuós amb el medi ambient.
El foment de la mobilitat sostenible és una tasca amb un fort component cultural que exigeix canvis de mentalitat en tots els sectors socials, tècnics i polítics. Aquests canvis d’actitud, percepció i comportaments es donen amb major facilitat i arrelament si estan dotats d’una adequada informació sobre les conseqüències locals i globals del nostre mode de vida.
No obstant això, la fama pública que ha adquirit la noció abstracta de la mobilitat, traspassa les fronteres tècniques per convertir-se en un objecte discursiu molt disputat. El resultat és la presència d’un escenari urbà confús, en el qual la reivindicació d’estratègies “sostenibles” coincideix amb l’augment constant de la circulació de vehicles de motor i els seus perjudicis, i en el qual altres postures alternatives es tornen difícilment distingibles.
En aquest sentit, es va veure que és necessari elaborar un apartat conceptual i teòric que permeta identificar amb major claredat les postures que existeixen enfront dels principals problemes dels desplaçaments a la ciutat.
A la mateixa xarrada es va projectar un documental sobre com la bicicleta s’ha anat obrint pas com a mitjà de transport alternatiu al cotxe. Ciutats com Holanda, on tenen el nombre més gran de ciclistes al món o Copenhaguen, han sabut projectar l’urbanisme en benefici del consum de les bicicletes, perquè:

  1. Es guanya en salut pública.
  2. Es respecta el medi ambient.

De fet, els pròxims 100 anys, serà la bicicleta la que anirà guanyant terreny dins de la planificació de la mobilitat.

Finalment, es va obrir un torn obert de paraules on les persones assistents vam poder exposar el que pensaven, i és que no és una tasca gens fàcil poder elaborar un “carril bici” perquè hauràs de donar-li més rellevància versus el cotxe, i això ha d’anar acompanyat d’unes infraestructures necessàries