El divendres 19 de maig al centre social Llorca Llinares de Benidorm va tenir lloc l’acte organitzat per Compromís Marina Baixa on es va tractar el tema de l’assetjament escolar.

Un acte presentat per José Daniel Ibañez Romero, secretari d’organització del col·lectiu Compromís per Benidorm i on van intervenir Marian Campello, diputada de Compromís a les Corts Valencianes juntament a Daniel Cano i Alejandro Campoy, dos dels autors de l’obra a presentar, “Máscaras Rotas”.

Marian Campello començà la seua xarrada comentant que ella no és cap pedagoga, ni professional, però  que quan ella va patir l’assetjament escolar no hi havia una paraula que expressara allò que estava succeint i que els mestres en aquell moment no disposaven de les ferramentes adequades per fer front a aquella situació.

És un pas molt complicat per a la gent que està sent assetjada i també per al seu entorn, família, amics… fer un pas endavant i reconéixer-ho. En realitat el que passa és que tenim una societat que no és tolerant amb les diferències, no estima la diversitat, la diversitat sexual, lingüística, racial… i hem d’estimar eixa diversitat. En l’educació també passen aquestes coses, hem de competir i hem de ser els millors en tot i arribem a un sistema que es donen unes situacions que acaben en assetjament escolar.

L’observatori nacional de l’Assetjament Escolar porta des de setembre del 2011 sense reunir-se, que és la data en la qual es va crear. Hi ha molta reticència en el món de la docència a sentir parlar de l’assetjament escolar perquè és assumir el fracàs dels adults perquè les xiquetes i els xiquets són responsabilitat de les persones grans i nosaltres hem de ser capaços que siguen feliços en la seua infantesa i quan ens trobem amb aquests problemes, és assumir que hi ha coses que fallen en el sistema.

El problema ja s’ha fet visible i s’ha perdut la por a denunciar-ho i això és un pas molt important, i més ara, quan hem de lluitar també contra el “ciberbullying”.

Hi ha sistemes educatius que funcionen i el que hem de fer és fixar-nos en ells per prendre nota i adaptar-lo. Estem parlant del mètode Quiva (Finlandia), un sistema que està al currículum de les assignatures i que comença d’ençà que els xiquets són menuts i aprenen a conviure i a estimar la diversitat i a ser corresponsables amb el que passa el seu entorn. Així, els xiquets no deixen que cap company patisca assetjament escolar.

Es presentà l’obra “Máscaras Rotas”, una obra que  consta de 21 relats on es parla sobre l’assetjament escolar vist des del punt de vista dels que l’han patit i també des del punt de vista de l’assetjador.

Per finalitzar els presents a l’acte van debatre sobre les mesures que caldrien prendre des de les Institucions, des dels sistemes educatius i des de l’entorn més pròxim a la víctima.