El dimecres a la vesprada el secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades, va oferir un col·loqui en la Casa de Cultura, al costat de l’historiador callosí Vicent Galiana. Durant l’acte Ferran Puchades va exposar la recent Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, de la qual va afirmar ser una de les més completes de l’Estat espanyol.

La Llei autonòmica va nàixer de la mà del Pacte del Botànic amb l’objectiu de cerca el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i el règim franquista. La nova llei regula les polítiques públiques per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana, així com actuacions per al reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió en les tres províncies valencianes. Un reconeixement extensible també als familiars d’aqueixes víctimes.

Així mateix, durant l’acte es va destacar que aquesta llei contempla que la Generalitat assumisca el cost d’exhumació i identificació de les víctimes del franquisme i inclou a més un règim sancionador per a l’incompliment de la mateixa.

Els dos ponents van estar acompanyats pel nostre company i  l’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Josep Saval. També van assistir els regidors  de compromís i membres de l’equip de govern Lumi Puigcerver, Estela Menaches i Vicent Llobell, així com representants de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià i públic en general.

 

Aquest debat forma part del projecte sobre ‘La memòria democràtica com a ferramenta educativa del segle XXI’, que duu a terme l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià, i en el qual s’han desenvolupat altres activitats entorn de la Memòria Històrica i Democràtica.