DECLARACIÓ DE COMPROMÍS MARINA BAIXA ARRAN DEL CAS DE DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA A BENIDORM

Els fets van ocórrer a Benidorm el passat dia 28 de febrer a un veí de l’Alfàs del Pi.

En aquest incident a l’home va ser exigit de parlar castellà, durant un control de la Policia Nacional. L’home en qüestió s’havia dirigit als policies en valencià i se li va exigir corregir el seu ús lingüístic al castellà.

Com el veí de l’Alfàs es va negar i va continuar en valencià, se li va demanar la identificació i el van escorcollar de dalt a baix davant de tots els xiquets de l’escola.

Davant aquests fets volem fer la següent declaració:

L’ús del valencià està regulat per la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Que declara en el punt III.2. “Els dos idiomes oficials de la Comunitat Autònoma són el valencià i el castellà. Tothom té dret a conèixer-los i a usar-lo” i en el punt III.3.: “Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.”

En el Capítol primer, article 11: “D’acord amb el que disposa la present Llei, tots els ciutadans tenen el dret de poder adreçar-se a l’Administració de Justícia en la llengua oficial que creguen convenient d usar, sense que se’ls puga exigir cap mena de traducció i sense que se’n puga seguir retard o demora en la tramitació de llurs pretensions”.

Volem mostrar la nostra solidaritat amb la víctima de les agressions verbals que ha patit, i fem una crida als cossos de seguretat perquè respecten la llei vigent en aquest tema.

Rebutgem de ple el suposat tracte patit per la víctima. Tant pel caràcter menyspreador, com a les actuacions humiliants i vexatives per part de la policia, que ha sofert com a conseqüència de la defensa del seu dret de parlar, ens semblen inacceptables. És més, ens sembla una conducta impròpia d’un cos públic, com és la policia, que està el servei de la ciutadania i de les lleis valencianes.

Exigim a les autoritats pertinents que prenen mesures per a prevenir aquesta conducta reprovable i discriminatòria. Ningú està per damunt de la llei, a tots ens toca complir-la, sobretot els que tenen com a professió fer-la complir.

Foto pertanyent a Escola Valenciana – Federació d’associacions per la llengua. 

 

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *